Läckagesökning på papptak

Läcksökning med rökmaskin

Ibland är läckagesökning på papptak som att söka efter en nål i en höstack! Vi hittar läckan till slut i 99% av fallen, men i vissa, enstaka fall måste vi ta hjälp av en rökmaskin . Rökmaskinen fungerar genom att man tar hål i tätskiktet, skickar in en slang under tätskiktet och rökfyller. Röken letar sig ut genom minsta lilla hål i tätskiktet. I Just detta fall, får vi inget utslag på hål i tätskiktet någonstans, utan röken sipprar ut bakom plåtar. I slutändan berodde läckan på detta tak på helt annat, nämligen takbrunnarna. Ibland eller ganska ofta sätter man i en insticksbrunn i den befintliga vid en omläggning. Till denna insticksbrunn hör en gummitätning till. Glömmer man denna gummitätning kan det få katastrofala följder när det blir stopp i brunnen eller stammen. Underhåller man inte sitt inåtlutande tak, gör rent på mossa och löv är det ganska lätt hänt att man får stopp för eller senare. I detta fall på videon ser man att rök sipprar ut ur brunnen, detta är då ganska säkert att det saknas en packning mellan nya och gamlabrunnen och att vatten slår upp bakvägen mellan brunnarna vid kraftigt nederbörd om inte brunnen hinner svälja eller om skit lägger sig i rörstamman.

Tips för att undvida stopp i takbrunnen på ditt inåtlutande tak

1. Viktigast av allt! Använd lövsil, gör då och då rent lövsilen.

2. Sopa av ditt tak på våren och på hösten, oftare vid ett utsatt område (under träd) sopa av även mossa.

3. Se till att gummitätning finns om man väljer att gå ner i dimension på brunnen vid en omläggning av ditt tak, (svarta gummiringen på bilden)
insticksbrunn för papptak
Vill du ha hjälp med läcksökning på ditt papp eller duktak? Eller behöver du en omläggning av ditt gamla papptak inom stockholmsområdet? Tveka inte att kontakta oss på Proffstak AB för kostnadsfri rådgivning och offert på ditt tak : Proffstak AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *