Åtgärd av besiktningsanmärkning på duktak

När man köper eller säljer ett hus, sker ofta en besiktning dör nya husägaren får protokollet. I detta fall en god vän till mig som ska köpa hus med ett PVC tak. Besiktningsmännen är tyvärr inte alla gånger sakkunniga i tak. Jag var själv ute på plats för att åtgärda denna besiktningsanmärkning och här nedan följer mitt utlåtande:

Var på platsbesök på (Adress) i Skuru för att åtgärda besiktningsanmärkning på PVC takets breddavlopp/utkastare. Besiktningsanmärkningen lyder ”Plåtram runt avrinningshål har släppt något i botten och trycker ut takduken, stående vatten noteras framför”

Plåtram kan omöjligt släppa från PVC duken, metallringen är limmad + sen har metallringen hydralpressats och klämt fast duken, Infästningen kring avrinningshålet ser precis ut som den ska när den kommer från fabrik. Lim sprutar ut runt metallringen. Breddavloppet/utkastaren har också placerats precis enligt instruktioner, hålet i höjd med taket.


Svackan framför utkastaren skapar maximalt en vattenpöl med djupet 0,5 cm och det vattnet som blir stående där är inget som påverkar materialets livslängd eller täthet på något sätt. Något veck framför hålet som skulle förhindra vattenavrinningen på taket finns ej heller. Regeln med maximalt 30mm stående vatten utan åtgärd regleras även av Bygg AMA .

Jag har över 20 års erfarenhet av låglutande tak, både PVC, TPO och papptak. Jag bedömer att besiktningsanmärkningen är felaktig, och att den som anmärkt på detta har bristande kunskaper på låglutande tak samt TG nordens riktlinjer, samt Bygg AMA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *