Importera solceller

Är det värt det att importera solceller?

I takt med att allt fler svenskar installerar solcellssystem är det sannolikt många som undrar om det är värt det att importera solceller.

I denna artikel berättar vi svaret på den frågan genom att jämföra fördelar och nackdelar med solcellsimport från andra länder.

Ska jag importera solceller från ett annat land?

Nej, det ska du inte. Att importera solceller från länder som Kina eller Tyskland är inte att rekommendera.

De mest tydliga nackdelarna är att få solcellsinstallatörer vill installera solceller de inte köpt in själva, och att det blir svårt att utnyttja sin garanti och få support som importör. De bästa solcellerna köper du från ett svenskt företag.

Vad kostar en importerad solcellsanläggning?

Om du importerar allt du behöver för en solcellsanläggning med en effekt på 5 kW från Kina får du räkna med en kostnad på omkring 75 000 kr. Vid import av solceller från Tyskland kostar samma system ungefär 85 000 kr. I Sverige kostar en solcellsanläggning med samma effekt i genomsnitt cirka 90 000 kr.

Du sparar alltså bara mellan 5 000 och 15 000 kr på att importera solceller från ett annat land. Detta trots att du måste stå ut med de nackdelar vi berättar om längre ner i artikeln.

Vilka fördelar får du vid import av solceller?

När du importerar solceller från Kina eller Tyskland får du ett billigare pris på hårdvaran, alltså solceller, växelriktare, kablage och övriga monteringsdetaljer. Du betalar inte heller någon tullavgift för dina solceller oavsett om du beställer dem från Kina eller Tyskland.

En tredje och sista fördel med solcellsimport är att du får ta del av ett enormt utbud av solcellsanläggningar. Men som du kommer få reda på snart är dessa fördelar inte värda mycket.

5 nackdelar vid import av solceller

1. Svårighet med garanti, support och reklamation

När du importerar solceller från ett annat land är det mycket svårt att kunna använda dig av garantin, i synnerhet om du importerar solceller från Kina.

Support- och reklamationsrätt är även det svårt att kunna använda sig av då många viktiga svenska konsumentlagar inte längre skyddar dig vid import av solceller från utlandet.

2. Få vill installera importerade solcellsanläggningar

Svenska solcellsinstallatörer har sitt rykte att tänka på och vill inte “sätta upp” vad som helst på kunders villatak. Om ditt importerade solcellssystem skulle sluta fungera kommer folk sannolikt fråga vilka som satt upp systemet medan du ger dem ett svar på den frågan.

Installatörerna vill hålla sig till sina egna solceller som de kan garantera kvaliteten på, och det är förståeligt. Solcellsinstallatörer i Sverige köper även in stora lager med solceller och får därför volymrabatt. Det är det som gör att prisskillnaden vid import av solceller är så minimala.

Och även om du hittar en solcellsinstallatör som tar sig an montering av importerade system är det långt ifrån säkert att de vill strida för dig i en kamp om reklamationsrätt mot en exportör i ett annat land. Exportören kommer sannolikt skylla på en undermålig installation vid eventuella problem i systemet.

3. Regler om minimala ordervärden

Minimala ordervärden eller Minimum Order Quantity (MOQ) är vanliga om du importerar solcellssystemet direkt från fabrik. För att få ett riktigt lågt pris måste du i regel beställa solcellspaneler så det räcker för tre normalstora solcellsanläggningar, vilket såklart är på tok för mycket.

Det är vanligt att solcellsfabriker på grossistmarknadsplatsen Alibaba tillämpar ett minsta ordervärde på mellan cirka 80 och 100 solcellerpaneler. Det är alldeles för mycket solcellspaneler för ett enstaka solcellssystem.

4. Du måste vara projektledare

Om du importerar solceller från utlandet har du inget svenskt solcellsföretag som driver igenom projektet åt dig, så det måste du lösa själv. Som projektledare för din egen solcellsanläggning måste du bland annat lösa transporter av material, och inbokning av elektriker som driftsätter systemet.

Du kommer även vara tvungen att boka takbesiktning för att säkerställa att ditt tak klarar av att bära solcellsanläggningen under en tidsperiod på minst 30 år.

5. Du kan få dålig hårdvara

När stora solcellsinstallatörer i Sverige såsom Svea Solar och Ikea beställer solceller från utlandet kan de ställa stora krav på bland annat pris och kvalitet.

Som enskild importör har du få möjligheter att ställa krav, vilket kan innebära att exportören “lastar av” förra generationens solceller eller reklamerade solceller på dig. Att få en långvarig relation med dig som importör är ändå inte viktigt om du bara tänkt importera en solcellsanläggning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *