Snöskottning av tak

Vintern är på väg att börja i mellersta sverige och stockholm. Det är alltid fastighetsagäarens ansvar att se till att elimeninera risker på sitt tak under vintern. Istappar som hänger utanför takfoten eller stora lass med snö kan vara direkt livsfara om det faller ner vid fel tillfälle. Vi hjälper gärna till med snöskottning och istapps – borttagning med kort varsel i hela Stockholms län. Vi har rätt utbildning för detta : Skotta säkert och arbete på hög höjd. Vi använder oss utav den senaste säkerhetsutrutningen och rätt redskap för arbetet. Vi har rätt villkor för personalen, och gällande försäkringar som krävs. Kontakta oss via formuläret för mer info.

Åtgärd av besiktningsanmärkning på duktak

När man köper eller säljer ett hus, sker ofta en besiktning dör nya husägaren får protokollet. I detta fall en god vän till mig som ska köpa hus med ett PVC tak. Besiktningsmännen är tyvärr inte alla gånger sakkunniga i tak. Jag var själv ute på plats för att åtgärda denna besiktningsanmärkning och här nedan följer mitt utlåtande:

Var på platsbesök på (Adress) i Skuru för att åtgärda besiktningsanmärkning på PVC takets breddavlopp/utkastare. Besiktningsanmärkningen lyder ”Plåtram runt avrinningshål har släppt något i botten och trycker ut takduken, stående vatten noteras framför”

Plåtram kan omöjligt släppa från PVC duken, metallringen är limmad + sen har metallringen hydralpressats och klämt fast duken, Infästningen kring avrinningshålet ser precis ut som den ska när den kommer från fabrik. Lim sprutar ut runt metallringen. Breddavloppet/utkastaren har också placerats precis enligt instruktioner, hålet i höjd med taket.


Svackan framför utkastaren skapar maximalt en vattenpöl med djupet 0,5 cm och det vattnet som blir stående där är inget som påverkar materialets livslängd eller täthet på något sätt. Något veck framför hålet som skulle förhindra vattenavrinningen på taket finns ej heller. Regeln med maximalt 30mm stående vatten utan åtgärd regleras även av Bygg AMA .

Jag har över 20 års erfarenhet av låglutande tak, både PVC, TPO och papptak. Jag bedömer att besiktningsanmärkningen är felaktig, och att den som anmärkt på detta har bristande kunskaper på låglutande tak samt TG nordens riktlinjer, samt Bygg AMA.

Läckagesökning på papptak

Läcksökning med rökmaskin

Ibland är läckagesökning på papptak som att söka efter en nål i en höstack! Vi hittar läckan till slut i 99% av fallen, men i vissa, enstaka fall måste vi ta hjälp av en rökmaskin . Rökmaskinen fungerar genom att man tar hål i tätskiktet, skickar in en slang under tätskiktet och rökfyller. Röken letar sig ut genom minsta lilla hål i tätskiktet. I Just detta fall, får vi inget utslag på hål i tätskiktet någonstans, utan röken sipprar ut bakom plåtar. I slutändan berodde läckan på detta tak på helt annat, nämligen takbrunnarna. Ibland eller ganska ofta sätter man i en insticksbrunn i den befintliga vid en omläggning. Till denna insticksbrunn hör en gummitätning till. Glömmer man denna gummitätning kan det få katastrofala följder när det blir stopp i brunnen eller stammen. Underhåller man inte sitt inåtlutande tak, gör rent på mossa och löv är det ganska lätt hänt att man får stopp för eller senare. I detta fall på videon ser man att rök sipprar ut ur brunnen, detta är då ganska säkert att det saknas en packning mellan nya och gamlabrunnen och att vatten slår upp bakvägen mellan brunnarna vid kraftigt nederbörd om inte brunnen hinner svälja eller om skit lägger sig i rörstamman.

Tips för att undvida stopp i takbrunnen på ditt inåtlutande tak

1. Viktigast av allt! Använd lövsil, gör då och då rent lövsilen.

2. Sopa av ditt tak på våren och på hösten, oftare vid ett utsatt område (under träd) sopa av även mossa.

3. Se till att gummitätning finns om man väljer att gå ner i dimension på brunnen vid en omläggning av ditt tak, (svarta gummiringen på bilden)
insticksbrunn för papptak
Vill du ha hjälp med läcksökning på ditt papp eller duktak? Eller behöver du en omläggning av ditt gamla papptak inom stockholmsområdet? Tveka inte att kontakta oss på Takfokus för kostnadsfri rådgivning och offert på ditt tak : Takfokus – Klicka här

Gratis Takbesiktning innan vintern?

Besiktning av tegeltak, papptak och plåttak

Vintern närmar sig med raska steg och det innebär hårda påfrestningar för ditt tak. Kanske har du precis köpt ett hus eller fastighet och inte riktigt vet skicket på taket? kanske har det gått 20-30 år sedan du senast la om taket ? Oavsett så är det vettigt och gratis att få ditt tak besiktat av oss, och vid brister eller behov av omläggning får du en gratis åtgärdsplan eller offert på omläggning av oss. Vi har tillsammans lång erfarenhet av omläggningar och reparationer av papptak, tegeltak och alla former av plåttak. Vi arbetar mot både konsumenter, fastighetsägare och byggare.

Dyrt när ett tak läcker

Ofta är det ren lathet att man låter det hela gå till det stadiet att taket läcker. Det är också då det blir dyrt med en takrenovering, när takstolar, råspont , innertak har tagit skada efter årtal av läckage. Det är alltid lönsamt att agera i tid, speciellt när en takbesiktning är helt gratis . Vi arbetar främst kring Södra stockholm men även hela stockholm och östergötland samt mälardalen är intressant. Vi kontaktar dig inom 48h , oftast snabbare efter att du skickat in en intresseanmälan om gratis takbesiktning.

Flyttstäd i Hela Norrland med Norrstäd


Norrstäd är ett specialiserat städföretag som endast arbetar med Flyttstädning för privatpersoner från Luleå i norr hela vägen ner till Gävleborg.

Bolaget grundades år 2018 i Piteå, Norrbotten för att sedan växa i snabb takt då marknaden eftersökte ett städbolag som verkligen var experter på sitt område.

Varför Norrstäd valde att specialisera sig på just flyttstädning är för att detta är den mest kostsamma och krävande processen av alla former av städning för privatpersoner. Mitt i en redan stressfylld flytt är det sista en privatperson ska behöva vara orolig över, är att lägga tid och energi på flertalet städningar innan hyresvärden är nöjd eller mäklarens krav är uppfyllda.

Men för att få en högkvalitativ flyttstädning var man tidigare tvungen betala långt över marknadsmässiga priser, och för att kunna komma undan med lägre kostnader var man tvungen ta in en oerfaren firma och risken för omstäd, stress och krångel var hög.

Där kom Norrstäd in – med sin expertis och fulla fokus på flyttstädning kunde Norrstäd jobba noggrant och effektivt, och på så vis bespara kunden både tid och stress.
Är du intresserad av en Flyttstädning ? Ta kontakt med Norrstäd idag för en kostnadsfri offert och helt gratis rådgivning!

Tegeltak gällande taklutningen

Jag var ute hos en kund nyligen som ville ha en gratis takbesiktning. Man hade konstaterat större fuktskador i undertak och råspont på utbyggnad med låglutande tak. Den utbyggda delen var ganska ny, och taket utifrån såg väl bra ut. Problemet är taklutningen, resultatet med taktegel på lågt lutande tak som denna hänger på underarbetet.

Man kan lägga tegel på de flesta tak, men inte alla. Hur lämpligt ett tak är för tegel beror bland annat på takvinkeln som beskriver hur brant taket är. Nedre gränsen för att lägga strängpressat taktegel är omkring 22 grader. För handslaget tegel är det önskvärt att lutningen är något högre, gärna 27 grader, för att taket ska bli tätt. Vissa typer av formpressat taktegel kan idag klara så låga takvinklar som 14 grader.

Vill man tänja gränserna för vad som är rekommenderat krävs speciallösningar. Plattare, låglutande tak måste till exempel förses med helt täta undertak och på tak med en vinkel över 55 grader måste varje enskild panna fästas i läkten.

  • Takvinkel mer än 55 grader – infästning av alla pannor
  • Takvinkel mellan 55 och 27 grader – alla typer av taktegel: handslaget, strängpressat, formpressat
  • Takvinkel mellan 27 och 22 grader – strängpressat och formpressat tegel
  • Takvinkel mellan 22 och 14 grader – vissa typer av hårdbränt formpressat tegel, kräver oftast speciallösningar för läktning och underlagspapp

Leverantören av tegel du väljer har alltid rekommendationer på vad som är den minimala lutningen för varje enskild taktegeltyp, ska man hemmasnickra är det viktigt att du har rätt pannor till rätt typ av tak. I detta fall på bilden, kommer pannor plockas bort och man kommer se över valmöjligheterna efter man konstaterat hur mycket skada träkonstruktionen under faktiskt har tagit. Ett alternativ är att sänka taket i framkant för mer lutning, ett annat att behålla samma flacka lutning men lägga papptak istället på just den delen. Papptak är för att hålla tätt på låglutande tak, och finns i kulörer som kan matcha ett tegeltak ganska snyggt.

Papptak – Dags att besikta?

papptak

Är ditt papptak dåligt?

Våren är snart här och snön har smält bort, det som göms i snö kommer fram i tö. Vi har nyligen varit på några skräckexempel på papptak där radhusägarna inte hade en susning om hur dåligt skick deras papptak var i. Taket hade gjort sitt för 5-10 år sen redan. Ingen hade varit uppe på taket på 10 år skadorna det läckande papptaket hade medfört var förödande. Många tror att papptak är underhållsfria då de är platta och man inte ser dem, men alla former av tak måste ses över, en liten skada som uppstått av fyrverkerier som landat på taket eller av hårdhänta snöskottare är en väldigt lite kostnad att åtgärda om man hittar den i tid. Vi blir ofta inte kontaktade av fastighetsägare och villaägare innan ett tak läcker, men önskvärt vore att bli kontaktad när man vet att man har ett 20år+ tak över sig och inte vet skicket på det. Ibland kan småreparationer och underhåll av papptak räcka för att förlänga livslängden på hela taket med några timmars arbete.

Se över era papptak, tegeltak och plåttak

Oavsett när taket är lagt bör man kontinuerligt ta en titt på sitt tak, rensa av lövsilar och hängrännor, allt för att förhindra stående vatten efter regn. Tveka inte med att kontakta oss om du har ett gammalt tak och är osäker på skicket. Vi besiktar ditt tak kostnadsfritt och vid behov ger vid dig ett gratis åtgärdsförslag utan förbindelser. Chansa inte, låt våra arbetsledare med 25års erfarenhet av tak titta och bedöma ditt tak och ge dig ett hum om när det är dags att börja tänka på en omläggning. Eftersom många med helt nya tak hört av sig sista tiden vill vi påpeka att det inte är vad vi gör. Vi riktar oss till dig med gammalt papptak, tegeltak eller plåttak som är orolig för om taket klarar kommande vinter tex.

Anlita våtrum- och takläggningsexperter

Visar din takbesiktning att det är dags att genomföra en renovering? Då gäller det att du anlitar rätt folk för arbetet. Är det dessutom så att du måste renovera ett våtrum (kök eller badrum) måste du vara extra kräsen när du väljer hantverkare.

Bor du i Skåne med omnejd har du tur då en av landets vassaste byggfirmor nämligen ligger i Malmö. Esosbygg renoverar våtrum i Malmö och är även experter på ombyggnader, tillbyggnader och, givetvis, även takläggning. Eftersom både takläggning och våtrum kräver unik färdighet och kunskap kan du lita på att Esosbygg dels har alla certifikat som krävs och dels kompetenta hantverkare som utför det nödvändiga arbetet.

Vi kan givetvis erbjuda rekommendationer för andra godkända byggbolag i Sverige, från Ystad i söder till Haparanda i norr. Kontakta oss om du har frågor eller funderingar.

Vikten av att använda certifierade hantverkare

Oavsett vilket renoveringsarbete du behöver utföra är det väsentlig att du anställer hantverkare som kan utföra arbetet korrekt. Däremot kräver både takläggning och våtrum ett gediget tätskiktsarbete, varför extra noggrannhet behövs när man väljer hantverkare inför renoveringen.

Därför är det din uppgift att alltid bekräfta att den firma du tänker anställa har alla de certifikat som krävs och att de är godkända för att genomföra tätskiktsarbeten enligt konstens alla regler. Ett dåligt utfört arbete på dessa känsliga ytor leder till fuktskador, mögel och i slutändan ytterligare renoveringskostnader för dig. Dessutom gäller inte försäkringar och garantier om du inte använder dig av godkända hantverkare.

I dag har alla seriösa byggföretag sina certifikat listade på sina webbplatser då det är något man vill visa upp. Därmed ska du inte behöva leta efter denna information utan den ska vara tillgänglig och lätt att hitta.

Från enkla reparationer till totalrenovering

Ett tecken på att man hittat en bra byggfirma är ofta att de erbjuder många olika specifika byggtjänster och kan visa tillfredsställande referenser från utfört arbete. Bara för att en firma erbjuder en viss tjänst betyder inte det nödvändigtvis att de är experter på det. Därför ska man alltid be om referenser och gärna få besöka renoveringar de utfört tidigare.

Esosbygg, som vi nämnde ovan, är ett perfekt exempel på en sådan byggfirma. Trots att de är självutnämnda våtrumsexperter har den en uppsjö med tidigare kunder som fått hjälp med en rad renoveringsarbeten i olika utsträckning; från enklare reparationer till omfattande totalentreprenader.

Läckagesökning papptak

Ibland läcker även nyproducerade papptak. Inte PGA slarv och fel i montaget utan av yttre påverkan. Ofta är det plåtslagare och ställningsbyggare som går efter oss på nyproducerade takytor. Det är lätt att tappa en vass plåtbit eller en skruv, som sedan nästa man kliver på och trampar hål i tätskiktet, ibland kan dessa hål nästan vara omöjliga att lokalisera, så man får använda sig av vattenslang för att lokalisera läckan. Detta med vattenslang tar man till när man finkammat taket och inte hittat något. I detta fall fanns det inga hål nånstans utan problemet som så ofta var kondens på insida, men som alltid är det takläggaren man ringer när det droppar från taket.